vrijdag 18 november 2016

IoT in turbostand



De IoT ontwikkelingen gaan razendsnel, in mijn vorige blog had ik het over de fantastische prestatie van KPN die in een half jaar tijd een compleet dekkend LoRa netwerk lanceerde in Nederland. De snelheid zit er dus lekker in, maar ook andere ontwikkelaars draaien overuren om hun graantje mee te pikken op IoT gebied.

Tele2 heeft in samenwerking met Aerea een IoT-netwerk in Nederland gebouwd. Op 8 juni lanceerde T-mobile haar plannen met Narrowband-IoT. Van NB-IOT heb ik overigens hoge verwachtingen, deze ontwikkeling maakt gebruik van bestaande GSM antennes en is een ontwikkeling op LTE dat uiteindelijk de basistechnologie voor de nieuwe 5G netwerken vormt. Dat de IoT netwerken snel ‘in de lucht’ worden gezet is logisch, wachten op de beste oplossing is immers geen optie.

Of LoRa het haalt is onzeker
De NB-IOT techniek zou er wel eens voor kunnen zorgen dat we LoRa heel snel weer vergeten zijn. LoRa is m.i. teveel ingezet als een commercieel model waarbij ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat de vendor lock-in uiteindelijk wel eens killing kan worden. We weten immers met z’n allen dat de toekomst ligt in open standaarden. Hoe het ook zij, binnen no-time heeft Nederland 3 landelijk dekkende IoT-netwerken opgebouwd, en dat is zeker een knappe prestatie te noemen. Dat providers dit soort netwerken uitrollen is logisch. Zij kunnen immers gebruikmaken van hun al bestaande zendmasten, al dan niet met nieuwe antennes. KPN heeft (ondanks mijn twijfel J) hoge verwachtingen van LoRa en ziet de nieuwe dienst een grote vlucht nemen.

De IoT trein dendert voort
De kosten liggen nu op circa € 5,-- per thing. De lijst van toepassingen wordt wekelijks langer en grote klanten stromen toe, er zijn volgens KPN al contracten voor 1,5 miljoen aansluitingen. Deze netwerken behoren tot de categorie machine to machine (M2M) netwerken en worden dus veelal voor redelijk gesloten toepassingen gebruikt. Aan interoperabiliteit ontbreekt het nog, maar dat is een kwestie van tijd. Standaardisering komt altijd na ontwikkeling, dat is een bekend fenomeen. De Open Connetivity Foundation (OCF) is vanaf februari 2016 gestart met het ontwikkelen van een set open specificaties en protocollen om interoperabiliteit te brengen binnen de IoT-wereld. De grote ICT-partijen in de wereld (Microsoft, Intel, Cisco, IBM enz.) hebben zich aangesloten om deze absoluut noodzakelijke stappen te zetten.

De lessen van KNX en BACnet
Idealiter moet ieder device met ieder ander device kunnen communiceren. Zoveel water zal er echter nooit door de Rijn gaan. Belangrijker is dat er goede en constructieve stappen worden gezet. In dat opzicht kan de ICT-wereld nog veel leren van de open systemen uit de gebouwautomatisering. Binnen bijvoorbeeld de KNX- en BACnet-omgevingen zijn vergelijkbare stappen al heel lang geleden gezet. Hopelijk vinden ook deze partijen elkaar binnen de standaardisering. Noodzakelijk is dit zeker, de tijd heeft geleerd dat fabrikanten altijd langdurig hun belangen afwegen. Bedenk dat tijden veranderen, een beetje tempo maken kan geen kwaad. Het kan mij niet snel genoeg gaan.

Interoperabiliteit is grootste uitdaging!
Om zoveel mogelijk apparaten met elkaar te 'connecten' moeten ze elkaar begrijpen. Aan deze zogenaamde interoperabiliteit wordt gelukkig hard gewerkt. Het is immers randvoorwaarde voor het slagen van de IoT-gedachte. McKinsey riep al in 2015 dat interoperabiliteit de grootste uitdaging voor een succesvol IoT is. Op maatschappelijk vlak zijn vooral veiligheid en privacy de grote vraagstukken. In mijn volgende blog gaan we dieper op deze issues in.