vrijdag 2 december 2016

De relatie tussen IoT en cybercrime



In mijn vorige blog had ik het over veiligheid en privacy als de grote vraagstukken binnen een IoT omgeving. McKinsey signaleerde dit al in 2015, naast interoperabiliteit vormen dit de big issues voor het slagen van de IoT gedachte. Microsoft kwam onlangs met het verheugende nieuws dat de door hen gesteunde OCF en de Thread Group een interoperabiliteitspact hebben gesloten.

In de Thread Group zijn chipproducenten als ARM, Quelcomm en Samsung verenigd. Het interoperabiliteitspact tussen beide organisaties zorgt ervoor dat straks een belangrijk deel van de IoT-producten in onze woonomgeving met elkaar kunnen communiceren. Voor Microsoft is dit een belangrijke en strategische stap. De samenwerking van deze 2 standaardiseringsorganisaties heeft immers tot gevolg dat het paradepaardje van Microsoft, Windows 10, gaat communiceren met allerlei IoT-devices in en rondom het huis.

Microsoft en Google werken al samen
We kunnen dus straks spraakcommando's geven aan Cortana, de digitale assistent in Windows 10, om bijvoorbeeld de verwarming een standje lager te zetten, het licht te dimmen, de gordijnen te openen of het koffieapparaat aan te zetten. Een leuk voorbeeld van deze mooie ontwikkeling is dat Cortana van Microsoft de Nest van Google kan bedienen. Dit is wat de consument wil en ook verwacht, zo hoort IoT te functioneren. Aan interoperabiliteit wordt hard gewerkt, de grotere fabrikanten zien hier de noodzaak van in, de rest die wil overleven zal volgen.

IoT het walhalla voor cybercrime
Het tweede puntje dat Mckinsey in 2015 aankaartte was veiligheid en daarmee sloeg hij de spijker behoorlijk op z'n kop. We worden overspoeld met berichten over hackers die de verlichting of de thermostaat in een woning overnemen. Er worden zelfs drones ingezet om in te breken in onbeveiligde netwerken met ioT devices. Ook in de automobielindustrie zijn berichten over hacks en cracks niet ongewoon. Een gehackte auto spreekt al wat meer tot de verbeelding als we nadenken over enge dingen en nare gevolgen. Duidelijk is dus dat veiligheid een belangrijk issue is bij IoT. We moeten er immers al helemaal niet aan denken dat onze medische sensoren en actoren worden gehackt. Dat alle onbeveiligde IoT devices op zich weer toegangspoorten tot onze privé ICT omgeving kunnen vormen is daarnaast een aanslag op ons steeds kleiner wordende stukje privacy.

Security, een hot item
Dat er wat moet gebeuren op het gebied van beveiliging is duidelijk. Ook hier zie je goede initiatieven uit de hoek van Google, Microsoft, Intel en andere technologiereuzen. Zij hebben vanuit een gezamenlijk initiatief genaamd BITAG een document geformuleerd met aanbevelingen voor de IoT industrie. Dit soort aanbevelingen worden door vendoren serieus genomen en is zeker een stap in de goede richting. Gebruikers van IoT apparaten zijn vaak geen technologiekenners en zullen ook weinig tot geen aandacht geven aan beveiliging. Dat juist dit wel eens de grote facilitator naar een stabiel en veilig IoT kan worden kom ik in mijn volgende blog op terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten