vrijdag 6 januari 2017
Internet of Things: kansen en gevolgen
Dit keer een wat andere invalshoek met een diepere kijk in de nabije en nieuwe wereld van IoT, wat brengt dit en wat kunnen we ervan verwachten. Inmiddels heb ik een tiental technisch georiënteerde blogs geschreven over IoT, hoogste tijd dus om eens te kijken naar de gevolgen van deze boeiende ontwikkeling.
Duidelijk is dat de 4e industriële revolutie heftige impact heeft op onze samenleving. Disruptieve technieken als IoT, kunstmatige intelligentie en big data brengen grootse veranderingen en leveren veel nieuwe banen op, maar ook zullen er zeker zoveel banen verdwijnen. Inmiddels is hier veel onderzoek naar gedaan. Het World Economic Forum (WEF) bestaande uit politici, intellectuelen en leiders van de grootste bedrijven ter wereld hebben een rapport uitgebracht genaamd The Future of Jobs.
65% van de nieuwe banen bestaat nog niet
Het rapport is niet positief over de arbeidsmarkt. Tegenover 2 miljoen nieuwe banen wordt gesproken over een banenverlies van 7,1 miljoen wereldwijd. Een grappige constatering is dat 65% van de kinderen die nu in het basisonderwijs zitten een beroep gaan uitoefenen dat op dit moment nog niet bestaat. Dat geeft stof tot nadenken. Dat er banen verdwijnen is logisch. Denk alleen maar aan de vervoerssector. Met de komst van de automatisch rijdende auto's zijn er niet heel veel chauffeurs meer nodig. Ook vallen er grote slagen in kantoorbanen en administratieve banen. De geautomatiseerde processen nemen dit werk grotendeels over. Er ontstaat grote behoefte aan hoogopgeleide technici zoals wiskundigen, informatici en ingenieurs.
Grenzen tussen technische disciplines en sectoren vervagen
Het mag duidelijk zijn, we staan aan de vooravond van grote veranderingen. Een veelheid aan disruptieve technologieën wordt in hoog tempo wereldwijd uitgerold. Net als alle voorgaande industriële revoluties verandert ook deze revolutie onze wereld drastisch. Groot voordeel hierbij is dat de huidige grenzen tussen technische disciplines en sectoren sterk vervagen. ICT-ers en andersoortige logica minnende kennisdragers spelen technologie breed een grote rol. In het big data tijdperk is de data-analist immers koning. We moeten ons wel realiseren dat de data-analist niets kan zonder procesanalisten. Volgens deskundigen gaan we mogelijk naar een 25-urige werkweek waar werknemers uitsluitend bezig zijn met kennisintensieve zaken. Lijkt me niet onwaarschijnlijk, maar ook de tijdsindeling buiten ons werk zal wijzigen.
Nieuwe werelden geven volop kansen en uitdagingen
IoT, big data, kunstmatige intelligentie en robotica zetten overal hun stempel. Ik heb niet de indruk dat het huidige informatietijdperk ons allen socialer heeft gemaakt. Kijk ik daarentegen naar Pokémon-achtige ontwikkelingen gebaseerd op virtual en augmented reality. Dan kan ook dat weer in rap tempo wijzigen. Een ding is zeker, we leven in een enerverend tijdperk met grootse veranderingen op komst. Veranderingen bieden op alle fronten kansen en uitdagingen. Mooier kan ik het niet maken. Laten we genieten van al het moois dat deze technische en informatieve revolutie ons brengt. Volgende keer duiken we weer de techniek in, want daar ligt nu eenmaal mijn passie.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten