maandag 20 november 2017

IoT en de weg naar Cognitieve intelligentie



Kunstmatige of artificiële intelligentie, machine learning en deep learning zijn begrippen die we steeds meer tegenkomen. Hoewel ieder item zijn specifieke betekenis heeft worden de benamingen vaak door elkaar gebruikt. Op zich niet erg, het gaat immers om de toepassing die is gebaseerd op slimme verwerking van de enorme hoeveelheden data die onze systemen genereren. Specifieke toepassing van deze technieken zijn qua slimheid en snelheid superieur aan de wijze waarop een mens dit kan. Cognitieve intelligentie kunnen we betitelen als de ultieme vorm van kunstmatige intelligentie omdat de werking de meeste overeenkomsten heeft met ons menselijk brein. De ontwikkelingen gaan hard en zullen veel mooie en goede toepassingen brengen. Neemt niet weg dat er voorlopig nog geen toonaangevende en breed geaccepteerde rol voor kunstmatige intelligentie in onze maatschappij is weggelegd.

Cognitieve systemen gaan veel verder dan het logisch verwerken van datastromen. Ze zijn ontworpen om problemen op te lossen zoals mensen dat doen, door te denken, te redeneren en te onthouden. Als er nieuwe gegevens in een cognitief systeem binnenkomen zal het systeem leren en zich aanpassen. Uitgangspunten worden onderzocht en afgewogen zonder daarbij iets over het hoofd te zien. De database is hierbij bepalend, maar kan zo uitgebreid zijn dat de uitkomst die een cognitief systeem geeft veel beter is dan een mens ooit zou kunnen opleveren aan de hand van zijn actuele kennis in combinatie met zijn bevindingen.

Systemen die voelen, redeneren en handelen
Cognitieve computersystemen zijn in staat om op basis van geleerde ervaring te voelen, redeneren, handelen en zich aan te passen. Ze zijn ontworpen om mensen behulpzaam te zijn of te ontlasten van taken waar hoge accuraatheid nodig is, denk hierbij aan werk in explosiegevaarlijke gebieden, of onder extreme omstandigheden. Ook bij autonoom vervoer worden deze technieken uitgebreid toepassing. Een cognitief systeem zal een data-intensieve taak anders benaderen dan andere kunstmatig intelligente systemen. Een voorbeeld dat je nogal eens tegenkom is het maken van een behandelplan voor een patiënt. Uiteraard moet hiertoe aan de hand van een analyse een enorme database van ingebrachte kennis, artikelen en dossiers worden geraadpleegd. Een cognitief systeem zal uitgebreide en zeer complete informatie bieden om de arts te helpen. De voorgangers van cognitieve intelligentie zijn ontworpen om de arts een handelswijze te presenteren die hij kan volgen op basis van zijn analyse. Cognitieve systemen zijn nog volop in ontwikkeling, het is zeker dat we ongekende ontwikkelingen zullen zien in o.a. de medische wereld, het onderwijs en de wetenschap.

Kookles: IoT, brein en geld
Er zijn veel zaken die de computer beter kan dan een mens, maar dat geldt zeker niet voor alles. Volgens onderzoekers van Google zullen ethische keuzes en emotionele zaken voorbehouden blijven aan mensen. Ook in zaken als creativiteit zal een computer niet snel uitblinken, dat is zeker. Op deze gebieden kan technologie de mens wel helpen om juiste en weloverwogen beslissingen te nemen. Dan nu even de kookles. We nemen een platform gebaseerd op cognitieve intelligentie, voegen daar aan toe een IoT platform en een blockchain platform en de vrijwel onbegrensde mogelijkheden liggen voor het oprapen. De ICT-reuzen in deze wereld zijn hier volop mee bezig. Platformen als IBM Watson, Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) en Google Prediction API ontwikkelen in hoog tempo. Computers die beschikken over alle zintuigen die de mens heeft is hierbij het credo van IBM.

Vertrouwen en energieverbruik
Er zijn nogal wat kanttekeningen bij cognitieve intelligentie, we leggen immers een grote dosis vertrouwen neer bij technische systemen. Systemen die zijn ontworpen door mensen met hun belangen en voorkeuren. De grote Amerikaanse technologiereuzen, Microsoft, Facebook, Amazon, IBM en Apple zijn op dit moment toonaangevend. Het is voordehand liggend dat cognitieve intelligentie bepaalde waarden meekrijgt van deze bedrijven. Deze koplopers hebben successen op hun naam geschreven met cognitieve intelligentie gebaseerd op traditionele architecturen. Een groot probleem hierbij vormt het energieverbruik. De Chinese Sunway TaihuLight supercomputer trekt bijvoorbeeld 15 megawatt aan piekvermogen. Een stroomverbruik om 4.500 huishoudens van energie te voorzien. Hier zijn nog wel wat slagen te winnen, mooie onderwerpen om nog eens op terug te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten