vrijdag 22 september 2017

IoT en kunstmatige intelligentie (1)



Het internet of Things kent veel toepassingen in allerlei verschijningsvormen en varianten, en wordt ook steeds vaker aangevuld met andersoortige technologieën. Sensoren, die de basis vormen van ieder IoT systeem, komen samen in een platform waar gegevens worden verzameld om van hieruit weer acties te laten plaatsvinden. Vaak zijn andere platformen nodig om de totale oplossing sterk en compleet te maken. Kunstmatige intelligentie vormt een steeds belangrijker onderdeel van IoT oplossingen en kent een stormachtige ontwikkeling. Dagelijks worden we met voorbeelden overspoeld, van redelijk onschuldige bezorgrobots tot angstaanjagende killer robots. Zoals ik al eerder aangaf is wetgeving dringend noodzakelijk, immers;

Kunstmatige intelligentie mag niet onder een andere wetgeving staan dan de mens die deze heeft bedacht.

Google weet alles

Bij toepassing van kunstmatige intelligentie komen discussies al gauw op gang. Hoe zit het met onze privacy en vinden we de ondersteuning van allerlei marketing-achtige technieken wel zo fijn? De meeste toepassingen zijn redelijk onschuldig en zijn inmiddels al lang geaccepteerd. Bijna niemand heeft problemen met aanbevelingen van Google, die weer eens in onze agenda heeft zitten spieken en ons attendeert op te verwachten verkeersdrukte. Ook selectieve advertenties die we geheel gratis krijgen aangeboden naar aanleiding van ons zoekgedrag op het internet worden steeds meer gewoongoed. We raken dus gewend aan kunstmatige intelligentie en vinden dat over het algemeen prima. Anders wordt het als intelligente systemen privacy gevoelige informatie gebruiken of zelfs acties uitvoeren die we niet begrijpen, dan wordt het eng. Ondanks deze ietwat ongrijpbare kant gaan de ontwikkelingen door en ontstaan er steeds complexere varianten.

Varianten in kunstmatige intelligentie
Duidelijk is dat het bij kunstmatige intelligentie gaat om dataverwerking met als doel slimme conclusies te trekken uit deze verzamelde data. Hierbij worden nogal wat verschillende termen gebruikt waarbij zeker een bepaalde lijn en ontwikkeling valt te bespeuren. In de industrie hoor je vaak over machine learning of artificiële intelligentie. Maar soms zie je ook kreten als deep learning of cognitieve intelligentie voorbijkomen. Bovenstaande benamingen wordt nogal eens door elkaar gebruikt en dat is te verklaren omdat er veel overeenkomsten zijn. Maar er zijn ook cruciale verschillen die belangrijk zijn om te onderkennen. Als we de verschillende vormen van intelligentie een beetje platslaan dan zien we een soort ontwikkelcurve of misschien zelfs een ontwikkelhiërarchie ontstaan. Het begint bij machine learning dat is doorontwikkeld naar deep learning. Dit zijn weer sub domeinen van artificiële intelligentie dat uiteindelijk weer doorontwikkeld in de alles overstijgende cognitieve intelligentie. In feite zien we hier een soort doorontwikkeling van technische logica naar algoritmes die functioneren als het menselijk brein. Laten we stapsgewijs de verschillende varianten doornemen.

Machine learning
De oudste vorm van intelligente systemen wordt machine learning genoemd. In principe bestaat machine learning uit software die zelf kan “leren” zonder dat hier programmeerhandelingen van mensen voor nodig zijn. Het gaat bij deze techniek om het herkennen van patronen uit een groot databestand (big data omgeving). Deze patronen vormen de basis van een voorspellend algoritme. Omdat er steeds nieuwe data wordt toegevoegd blijft de software “leren” en worden er steeds specifiekere patronen ontdekt. De voorspelling wordt dus in feite steeds nauwkeuriger. De doorontwikkeling zit in steeds geavanceerdere algoritmes, grote hoeveelheden data en snellere dataverwerking. Machine learning heeft een duidelijke afbakening, deze techniek bootst dus niet het menselijk brein na maar is beperkt zich tot “leren” van data uit het verleden met als doel hiermee voorspellingen te maken. Er zijn een aantal manieren om een algoritme te laten “leren” uit beschikbare data. De toepassing hangt ervan af van de wijze waarop de data werkelijk beschikbaar is. De volgende keer ga ik hier dieper op in en kijken we vervolgens ook naar de andere varianten van kunstmatige intelligentie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten