vrijdag 26 januari 2018

IoT en spraaktechnologie


IoT en toepassingen met kunstmatige intelligentie helpen ons steeds meer in ons dagelijks leven. Het wordt daarom steeds belangrijker dat de techniek ons begrijpt, het meest gemakkelijke daarbij is gewoon te kunnen praten met onze techniek, dat zijn wij als mensen immers gewend. In de auto en de smartphone wordt spraaktechnologie al veel langer gebruikt, en iedereen zal daar inmiddels wel wat ervaring mee hebben. De techniek wordt steeds beter maar er zijn nog heel wat hobbels te overwinnen voordat we op een natuurlijke wijze met onze techniek kunnen praten. Misschien zal mijn computer me nog eens gaan begrijpen, hoor ik velen al denken.


We hebben het er al eerder over gehad, computers kunnen hele slimme dingen. Vele zaken kun je met kunstmatige intelligentie beter oplossen dan dat een mens dat zou kunnen. Het is heel handig dat computertechnologie ons steeds meer zal helpen, maar voor sommige toepassingen is het beter om gewoon op ons boerenverstand te vertrouwen. Voor creatieve toepassingen, emotionele zaken en ethische kwesties is deze fraaie technologie absoluut ongeschikt. Ook de verschillen in taalgebruik en culturen zijn op dit moment nog zaken waar spraaktechnologie weinig kaas van heeft gegeten.

Computers moeten nog een hoop leren
Het is ook supermoeilijk, kijk alleen maar naar verschillen binnen de Engelse taal in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en in Engeland of Schotland. Totaal verschillende interpretaties van woordgebruik en zinsopbouw kom je tegen. Vooral zaken als humor en sarcasme worden in verschillende landen en streken heel anders geïnterpreteerd. Tja, computers moeten nog een hoop leren. Een digitale assistent moet mensen behulpzaam zijn en dat gaat toch een beetje naar de dienende of gehoorzame kant. Maar het moet ook spannend blijven, dus wat vreemde en grappige zaken mogen zeker niet ontbreken. De ontwikkelaars staan voor een zware taak om dit ook nog eens voor alle talen en culturen breed geaccepteerd te maken. Veel keuzes hebben de fabrikanten niet want als een apparaat met deze technologie niet over de genoemde eigenschappen beschikt vinden veel mensen het maar een raar ding dat ze bij voorkeur zullen mijden.

Lachen met de digitale assistent
De wereldwijd bruikbare assistent moet dus in Frankrijk andere dingen zeggen dan in Amerika en ook andere humoristische zinspelingen doen als dat van toepassing is. Hoewel deze techniek zeker nog niet volmaakt is komen er steeds meer toepassingen waar veel mensen blij van worden. De ervaringen met Siri, Alexa, Cortana en Google Assistant lopen nogal uiteen. Dat het mooie en praktische mogelijkheden biedt zal iedereen met me eens zijn. Tegelijkertijd kennen we ook allemaal voorbeelden van beperkingen en zal iedereen zich wel eens geërgerd hebben aan de digitale spraak assistent. De ontwikkelingen staan niet stil, fabrikanten omarmen de bijna oneindige mogelijkheden en de grote vraag van de techniekwereld en vooral de consument.

De digitale luidspreker als talenwonder
Spraaktechnologie wordt steeds beter en verfijnder. Complexe algoritmes zorgen op de achtergrond voor serieuze toepassingen en intuïtieve communicatie met onze technologie. De eenvoudige interface naar complexe technologie geeft zoveel voordelen dat we voorlopig de beperkingen maar moeten accepteren. En dat gebeurt ook gewoon als we om ons heen kijken. Steeds meer slimme luidsprekers komen op de markt en veroveren onze huiskamer. Hoewel Nederland er op dit moment qua spraakintegratie nog wat bekaaid vanaf komt zal dat snel wijzigen. Uiteindelijk zullen alle talen worden ondersteund en kunnen er ook op dit gebied weer leuke toepassingen ontstaan.

Spraaktechnologie in sneltreinvaart
Nuances maken veel verschil, daarbij denk ik vaak aan het bekende voorbeeld van de automobilist die tegen zijn navigatieapparatuur sprak ‘I need a toilet’ waarna op zijn display een route naar de dichtstbijzijnde toiletfabrikant werd voorgesteld. Kunstmatige intelligentie en spraaktechnologie staan nog in de kinderschoenen, ondanks dat zal deze technologie in hoog tempo onze toekomst beïnvloeden daar ben ik van overtuigd. De volgende keer haak ik wat verder in op deze mooie technologie en kijken we ook naar de privacyaspecten.

Zie ook
Een overzicht van mijn blogs of bezoek de blogspot pagina over moderne techniek en innovatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten