vrijdag 23 september 2016

IoT de schakel tussen brein en techniek



Ons lichaam wordt in toenemende mate voorzien van allerlei sensoren. Of we het nu gebruiken vanwege gezondheidsredenen of dat we het simpelweg apparaten dragen als de nieuwste gadgets maakt niet uit. Belangrijk is dat we ons bewust zijn van het feit dat het zijn allemaal informatieverzamelaars zijn die communiceren met platformen of andere IoT-devices waar vaak min of meer verborgen verdienmodellen achter schuilen.
Een belangrijk facet van IoT vormt de wearables die veelal worden gepresenteerd als de nieuwe hype op gadgetgebied. Apple, Samsung, Huawei, Google, LG, Sony en Microsoft zijn enkelen van de grote spelers die volop bezig zijn met allerlei ontwikkelingen op dit gebied. De superhandige wearables worden bijvoorbeeld gebruikt om je gezondheid, prestaties en gedrag te monitoren.

Wearables, alom geaccepteerde spionage
Daarnaast geven wearables vaak als verlengstuk van de smartphone veel informatie over hun eigenaar. Ook in de medische wereld en de zorg wordt al volop gebruikgemaakt van wearables en sensortechnologie, zoals slimme pleisters, slimme pillen en medicijncapsules. Ook zie je veel toepassingen met persoonlijke alarmering voorzien van locatiebepaling en zelfs valdetectie. Het is duidelijk, alles en iedereen wordt in hoog tempo 'connected' en de verzamelde data breidt zich steeds meer uit. Mooie toepassingen, maar bedenk wel dat er informatie wordt uitgewisseld met meestal een platform. Zijn we ons er nog wel bewust van welke data over onszelf wordt verzameld? Nog belangrijker is om te weten wie over deze data kan beschikken en wat daarmee gebeurt.

Hoe verbinden we al die IoT-apparaten en -sensoren?
Zoals eerder benoemd, is ICT de verbindende schakel om alles aan elkaar te ‘knopen’. Als alles goed is ingesteld, gaat dit redelijk vanzelf. Alleen, als het een keer niet vanzelf gaat, is het goed te weten hoe verbindingen tot stand komen. Uitgangspunt is de PAN (Personal Area Network). Dit is het kleinste netwerk dat dankzij de wearables en smartphones steeds meer vorm gaat aannemen. Voor de informatie-uitwisseling moet dit netwerk verbonden worden met het internet. De verbindende schakel is hier meestal de smartphone die thuis is verbonden met wifi en onderweg met de diverse mobiele netwerken. Ook de moderne auto zit bomvol technieken en sensoren. Communicatie gaat lokaal via bluetooth of wifi, terwijl de updates en externe meldingen via 3G of 4G plaatsvinden. Ook de groei van het mobiele internet met haar diverse en veelzijdige devices is onstuitbaar. Verschillende partijen werken hard aan het nieuwe 5G-netwerk dat in staat moet zijn om vele duizenden apparaten per vierkante kilometer aan te kunnen. En dat ook nog eens met zeer hoge datasnelheden.

Netwerken, netwerken en nog meer netwerken
Naast allerlei sensoren zie je ook allerlei netwerken ontstaan die dankbaar de naam IoT gebruiken, logisch natuurlijk, netwerken zijn nodig om sensoren te koppelen en maken al snel deel uit van de IoT omgevingen. De providers van mobiele netwerken weten dat als geen ander. KPN heeft in no-time haar loRa netwerk uitgerold, maar ook de andere providers zitten niet stil. Zo heeft Tele-2 het Sigfox netwerk gelanceerd in Nederland en is T-mobile druk in de weer met NarrowBand-IoT. Ook de al lang bestaande sensornetwerken in de industrie en gebouwbeheer zoals Profinet, KNX en BACnet spelen mee in de IoT wereld. De volgende keer ga ik daar dieper op in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten