vrijdag 7 oktober 2016

IoT, van LoRa naar KNX, what the hack



In dit artikel kijken we naar de verschillende IoT netwerken waar die we op dit moment hebben. Om maar gelijk met de vreemde titel van deze blog in huis te vallen, ik kijk naar de verschillende netwerken met verschillen in aanpak en achtergrond. Hierbij kom ik vanzelf op het nut van de hackerswereld. Begrijp me goed ik promoot dit fenomeen niet en hou ook geen pleidooi voor hun jaarlijkse conferentie, ik licht toe waarom ik denk dat hackers voor ons prima voorwerk verrichten.

Er zijn inmiddels heel wat netwerken om connectiviteit te bieden. KPN is in afrondend stadium met de uitrol van LoRa, een landelijk dekkend netwerk special voor IoT-toepassingen. LoRa is een nieuwe draadloze technologie die in staat is om miljoenen apparaten over een lange afstand aan het internet te koppelen. De sensoren gebruiken weinig energie en verzenden uitsluitend kleine datapakketjes.

IoT netwerken hebben de toekomst
Ook andere providers zitten niet stil, zo is Tele2 een partnership aangegaan met Aerea voor de uitrol van het Sigfox netwerk in Nederland. T-mobile is rond de vakantieperiode gestart met NarrowBand-IoT. Deze netwerken zijn redelijk gelijkwaardig qua techniek en hebben allen voor- en nadelen. Hoe open deze technologische toepassingen zijn, moet zich nog bewijzen. Op de LoRa-techniek zitten diverse patenten, ondanks dat is er wel een open point-to point netwerk mee op te zetten. Sigfox daarentegen is een commerciƫle partij met een, zoals het er nu naar uitziet, gesloten netwerk. Van de T-mobile variant is nog niet heel veel bekend. De toekomst zal het uitwijzen. Laten we echter niet vergeten dat er al veel netwerken op de markt zijn die wel een bewezen staat van dienst hebben. Kijk eens naar standaarden als KNX, BACnet, Profinet enz. Allemaal sensornetwerken die net als de genoemde providerafhankelijke netwerken verbinding hebben met het internet. Goede en stabiele IoT netwerken met beveiligingsprotocollen zijn dus al lang verkrijgbaar. Voor nu even genoeg, ik kom daar later uitgebreid op terug.

Interoperabiliteit, daar gaat het om
Interoperabiliteit stamt van oorsprong uit de wereld van treinsporen. "Interoperabiliteit is de mogelijkheid om treinen over de spoorwegnetten van meerdere landen te kunnen laten rijden." De spoorwegen zijn hier na de nodige strijd redelijk uitgekomen. Maar met de opkomst van ICT is interoperabiliteit weer een hot item geworden. Ook bij IoT speelt interoperabiliteit, het samenwerken van apparaten van diverse leveranciers, een belangrijke rol. Dat je gebruikmaakt van dezelfde snelweg wil immers nog niet zeggen dat je ook onderling kunt communiceren. Het IoT staat nog in de kinderschoenen en zoals bij iedere nieuwe techniek zie je dat leveranciers keuzes maken die afgestemd zijn op hun eigen producten. Het gebrek aan een wijdgeaccepteerde standaard geeft problemen met interoperabiliteit en kan grootschalige adoptie van IoT vertragen. Gelukkig zijn er initiatieven tot standaardisatie. Een respectabel aantal grote spelers op dit gebied hebben de handen ineengeslagen in de Open Connectivity Foudation (OCF). De OCF kent een lange lijst deelnemers waaronder Microsoft, Samsung, Intel, Cisco, IBM, Honeywell, GE en Dell. Een van de actiepunten is het ontwikkelen van standaard datamodellen voor meetgegevens van IoT-devices zoals temperatuur, lichtniveau, batterijstatus etc. Ook beveiliging en toegang op afstand vormen onderdelen van deze standaardisatie.

IoT en de toekomst, Domotica Next Generation
We zijn nog maar net begonnen met het IoT. Het is nu al zeker dat deze techniek ons wonen, werken en leven gaat veranderen. Voor sommigen is dit heel ingrijpend, processen worden anders ingericht en bepaalde beroepen worden overbodig. Voor anderen biedt dit weer ongekende mogelijkheden en uitdagingen. Een belangrijk aandachtspunt is de interoperabiliteit, standaardisatie is hierbij essentieel. Ongetwijfeld ontstaan er meerdere standaarden, dat is altijd nog beter dan geen standaarden. In dit geweld is security nog een redelijk onderbelicht onderwerp. Alle sensoren aan en informatie op het internet vormen immers een waar walhalla voor cybercriminelen? Het privacy vraagstuk gaat in looppas mee. Belangrijke data moet optimaal worden afgeschermd. Voor systeemintegratoren en ICT-partijen liggen er zo nog voldoende revolutionaire uitdagingen. Er zullen nog heel wat ioT devices en netwerken worden gehackt dat is zeker. Positief is dat dit uiteindelijk zal bijdragen aan een veel betere netwerkbeveiliging, denk hierbij aan het verdronken kalf… Hierna wordt het leuk, Domotica Next Generation komt eraan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten