donderdag 27 oktober 2016

IoT is OK - De 5e industriële revolutie komt eraan



IoT ontwikkelt razendsnel en dagelijks zie je berichten voorbijkomen over nieuwe mogelijkheden, nieuwe sensoren en leuke gadgets. Ik hou van snelle veranderingen, maar soms twijfel ik of het echt zo hard gaat als we denken.

Zou het niet gewoon liggen aan ons drukke bestaan en de enorme informatiestromen die we dankzij de nieuwe technieken continue op ons afgevuurd krijgen. Ik ben er eens rustig voor gaan zitten en heb de snelheidsverschillen in ontwikkeling bij de verschillende industriële revoluties eens nader bekeken.

Van stoommachine tot chipimplantaat
De 1e industriële revolutie, de introductie van stoommachines en gietijzeren productiestraten, stamt uit 1750 en bracht enorme veranderingen in de maatschappij. Ongeveer 130 jaar later, omstreeks 1980, kwam de 2e revolutie met als belangrijkste ontwikkeling de elektriciteit. De 3e revolutie liet maar 90 jaar op zich wachten. Rond 1970 werden de eerste computers gesignaleerd, de automatisering deed zijn intrede. Wat dit aan veranderingen heeft teweeggebracht, hoef ik niet verder toe te lichten. Daarvan profiteren we dagelijks, sterker nog het is een redelijke primaire levensbehoefte geworden. Op dit moment zijn we aangeland in de 4e industriële revolutie met IoT, 3D-printing, virtual- en augmented reality en chipimplantaten.

Alles draait om algoritmes - Op naar de 5e revolutie
Hardware komt steeds meer op de achtergrond. Alles draait om data, algoritmes, cloud enz., waarbij alles en iedereen wordt 'geconnect'. Het grappige daarbij is dat we nog maar 45 jaar na de vorige revolutie leven. Zet deze getallen eens op rij, 130 - 90 - 45, tja dan moeten we wel concluderen dat het echt razendsnel gaat. Wat de 4e revolutie ons gaat brengen, weten we nog amper. Wel voorspel ik dat deze trend doorzet en dat we dus over circa 15 jaar in de 5e industriële revolutie belanden. Wat dat inhoudt? We hebben er nog totaal geen notie van. Maar het komt eraan en is er eerder dan we verwachten.

IoT in turbostand
Zoals gezegd de ontwikkelingen gaan lekker snel. We zien continue prachtige apparaten en mogelijkheden tot onze beschikking komen. We leven in een geweldige en enerverende tijd met ongekende mogelijkheden en kansen. Een mooi voorbeeld is door onze eigen telecom/ICT multinational op de kaart gezet in Nederland. KPN startte eind 2015 met uitrol van LoRa en gaf al voor de vakantieperiode aan dat zij met IoT zelfs harder gaan dan hun eigen planning. Het LoRa netwerk was in juli al landelijk dekkend, terwijl dat pas voor het najaar was voorspeld. In de komende tijd zal wordt het LoRa netwerk verder verdicht, zodat ook localisatie via driehoeksmetingen mogelijk wordt. Mooie ontwikkelingen die veel nieuwe toepassingen opleveren. Over snelheid gesproken…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten