vrijdag 3 maart 2017
IoT - zonder een mobiele provider!
Wanneer we het hebben over IoT denken we redelijk snel aan onze mobiele netwerkproviders. In mijn vorige blogs had ik het over LoRa, Sigfox en Narrow Band IoT (NB-IoT) en liet zijdelings ook de naam The Things Network (TTN) vallen. Terecht kwam een opmerking dat dit initiatief wat kort werd afgedaan als een netwerk dat in enkele grote steden actief is. Daarom kijken we in deze bijdrage uitgebreider naar TTN want net als in de ‘gewone’ wereld zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.
Zoals ik eerder aangaf denk ik dat NB-IoT de toekomst heeft, mede omdat deze technologie meelift op 4G en 5G ontwikkelingen en gebruik wordt gemaakt van een gelicenseerd frequentiespectrum. De NB-IoT mogelijkheden en technologie zijn voorlopig nog niet uitontwikkeld en daarnaast is ook de frequentieband voor LoRa en Sigfox nog lang niet vol. Er zal dus zeker de komende 10 jaren nog volop gebruik gemaakt worden van meerdere netwerken. Sterker nog we zullen altijd meerdere mogelijkheden en netwerken willen hebben, want kiezen uit één oplossing is immers erg beperkt.
De keuze is reuze…
Ik kan me voorstellen dat KPN op langere termijn haar IoT klanten zal overhevelen naar de gelicenseerde netwerken (NB-IoT) en daarbij LoRa zal uitfaseren. Dat geeft zeker niet het einde van deze techniek aan, het kan zelfs weer ruimte geven aan andere initiatieven. Ontwikkelaars van sensoren (nodes) zien dit ook en spelen daar op in door hun sensoren geschikt te maken voor meerdere netwerken. Dit geeft voor eindgebruikers minder afhankelijkheid, zij kunnen immers gemakkelijker overstappen op een andere netwerktechnologie. Sommige toepassingen vragen om een wereldomspannende dekking en dan moet je op zoek naar mogelijkheden om dit te realiseren. Ook niet iedereen wil gebruik maken van provider netwerken met hun commerciële modellen waar je geen grip op hebt. Het verdienmodel van providers is er immers op gericht hun voorfinanciering in het totale netwerk terug te verdienen met abonnementsmodellen.
Vrije netwerken geven echte innovatiekracht
Als bovenstaande criteria van toepassing zijn in een project kom je redelijk snel bij oplossingen zoals The Things Network. TTN is een van oorsprong Nederlands initiatief om een gratis en wereldwijd toegankelijk IoT netwerk te bouwen op basis van LoRa technologie. De stichting achter TTN houdt zich bezig met het aanbieden van neutrale routering van berichten, veelal via cloud-services met encryptie. De bedenkers van TTN hebben de filosofie dat alleen een vrij toegankelijk netwerk echte innovatiekracht zal geven. LoRa maakt net als Sigfox en een aantal andere technieken gebruik van de 868 MHz band. Deze frequentieband is niet gelicenseerd, maar wél gereguleerd. Je mag dus niet ongelimiteerd informatie versturen.
The Things Network, krachtig initiatief
Op 21 augustus 2015 lanceerde TTN via een kickstarter-project een dekkend IoT netwerk in Amsterdam dat in slechts anderhalve maand uit de grond werd gestampt. Tien deelnemende partijen installeerden een LoRa router van circa € 1.000 met een reikwijdte van circa 10 kilometer, waarmee 10.000 IoT apparaten kunnen connecteren. De code kwam opensource beschikbaar en dat bleef niet onopgemerkt in de IoT wereld. Het initiatief kreeg al snel navolging in Sidney, Boston en vele andere wereldsteden. In Nederlandse zijn inmiddels een groot aantal steden gevolgd, op dit moment zijn er al 385 gateways actief. De prijsontwikkeling staat niet stil, op dit moment is de prijs van een gateway circa € 300,--. Dagelijks breidt het netwerk uit en dat alles zonder tussenkomst van een provider.
Al met al biedt TTN een uitdagende techniek die vrij beschikbaar en bovendien gratis toegankelijk is. Iedereen kan er zelf mee aan de slag en hiermee bijdragen aan het community-initiatief om gateways voor LoRaWAN aan elkaar te knopen en op deze wijze één groot wereldwijd netwerk te maken.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten