vrijdag 31 maart 2017

De top 10 IoT voorspellingen, Gartner 2016/2017 (2)



Eind februari presenteerde onderzoeksbureau Gartner een publicatie over de belangrijkste IoT voorspellingen voor 2017 en 2018. In mijn vorige blog behandelde ik de eerste vijf gebieden. In deze bijdrage ga ik dieper in op IoT hardware, platformen en als laatste standaardisatie. Omdat Gartner ’s onderzoeken in de informatietechnologie als toonaangevend worden gezien is het de moeite waard deze aandachtspunten wat verder uit te diepen.

De vorige keer hadden we het over beveiliging, analytics, device management en de verschillende soorten netwerken. Er is een nieuwe bruisende economie van algoritmes op komst. In 2020 heeft dit ingrijpende gevolgen voor het werk van 1 miljard mensen. Op IoT gebied heeft Gartner hoge verwachtingen van draadloze netwerken met relatief klein bereik en laag energieverbruik. Een belangrijk punt waar we dus vol op kunnen inzetten. Ook op het gebied van hardware, software en platformen zijn er spannende ontwikkelingen in de sensoromgeving op komst. Ontwikkelingen die IoT veel veiliger, krachtiger en breder toepasselijk zullen maken.

IoT processoren: De meeste IoT apparaten werken uit kostentechnische overwegingen met low-end 8 bit processoren. Op zich geen probleem voor de beperkte functionaliteit van de meeste sensoren. Onze eisen op het gebied van beheer, data-analyse en beveiliging zullen toenemen en meer rekenkracht van processoren vragen. De verwachting is dat 32-bit processoren vanaf 2020 gemeengoed zullen zijn in ioT devices. Voor ontwikkelaars zal de keuze van de processor een boeiend onderdeel gaan worden de komende tijd.

IoT Operating Systemen: De bekende operating systemen als Windows en IoS zijn ontworpen voor IT omgevingen en daarmee veel te complex van opzet voor een eenvoudig IoT device. Er zijn op dit moment veel verschillende OS oplossingen voor IoT in gebruik. Er zullen de komende jaren steeds meer compacte besturingssystemen met kleine footprint specifiek voor IoT toepassingen op de markt komen.

Event stream processing: In toenemende mate zullen Iot devices data produceren. De vraag wordt alsmaar groter en steeds specifieker. Real-time overdracht en analyse is voor veel toepassingen vereist. Distributed Stream Computing Platforms (DSCPs) zullen dit vaak complexe klusje voor ons klaren. Om hoge data streams, analyse en patroon identificatie te verwerken zal een parallelle architectuur steeds meer toepassing vinden.

IoT platformen: Steeds meer toepassingen zoals Slimme woningen, gebouwen en steden zullen een specifiek platform vragen. Dit zal een veelvoud aan diensten mogelijk maken rondom IoT devices. De platformen zullen zich meer richten op het verwerken en analyseren van data die al dan niet via een REST-API beschikbaar wordt gesteld. Slimme software voor patroonherkenning, analyse en monitoring zal de boventoon voeren. Steeds vaker wordt gesproken over de digitale platform revolutie en als je een beetje de IoT ontwikkelingen volgt is dat wel degelijk herkenbaar. Er ontstaan steeds meer succesvolle technologieplatformen die vraag en aanbod beter, slimmer en winstgevender op elkaar weten af te stemmen. Gartner geeft aan dat de uitdaging zal zitten in het managen van de kosten voor monitoring en analytics van IoT apparaten. In 2022 zorgt IoT voor een omzet van 900 miljard dollar per jaar aan onderhoud en service. Een belangrijk aandachtsgebied voor de professionals dus.

IoT standaarden en Ecosystemen: De noodzaak van standaardisering en interoperabiliteit staat de komende tijd veelvuldig op de agenda in de IoT wereld. Er ontstaan ecosystemen rondom de platformen en devices met nieuwe toepassingen. Standaardisatie van de ioT systemen en niet te vergeten haar vele API’s is essentieel en zal een van de belangrijkste onderdelen vormen in een brede adoptie van IoT in het algemeen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten