vrijdag 21 april 2017

IoT in galop – Domotica, bestaat dat nog?



Dagelijks worden we overspoeld met informatie over Internet of Things (IoT). Fabrikanten willen graag meeliften op dit marketinggeweld en gebruiken de kreet IoT te pas en te onpas om zich te profileren. Alle apparaten die ook maar iets met communicatie te maken hebben, al dan niet via een bedraad of onbedraad netwerk, zijn opeens slimme IoT-devices. En waarom ook niet, we willen immers alles met alles laten communiceren en knopen daartoe al onze apparaten direct of indirect aan het grote internet. Een mooie gedachte, maar niet onvoorwaardelijk…

IoT is dus ‘hot’ en dat horen we werkelijk overal. We zitten midden in een nieuwe digitale revolutie, waarbij nieuwe gadgets en serieuze toepassingen in hoog tempo op ons worden afgevuurd. IoT is een containerbegrip dat op allerlei manieren wordt gebruikt. Een grote diversiteit aan uitgekiende en slimme sensoren is al beschikbaar, de vele toepassingen en varianten kent een explosieve groei. Maar waarom zouden we ons uitsluitend concentreren op nieuwe sensoren, ook al jaren bestaande sensoren uit wat ‘oudere’ systemen geven informatie en zijn prima bruikbaar in de IoT omgeving. Het gaat er om dat de sensoren worden gekoppeld aan het alles overkoepelende internet.

Domotica.. wat was dat ook alweer?
Het woord domotica zijn we inmiddels alweer vergeten en dat is logisch. We hebben het eigenlijk met z'n allen nooit een fantastische benaming gevonden. Als we even al het IoT geweld naar de achtergrond schuiven en kijken naar woonhuisautomatisering dan zien we heel wat techniek voorbijkomen. Hierbij moeten we één ding niet vergeten. De cruciale techniek van ons huis zoals het bedienen van verlichting, klimaat en zonwering moet altijd functioneren. Real time, intuïtief en stabiel, het is net als met onze auto, het moet gewoon altijd en direct werken. De ontwikkelingen in woonhuisautomatisering hebben niet stilgestaan en de techniek is in sterke mate volwassen geworden. We kunnen gerust stellen dat we zijn beland in het tijdperk van domotica next generation.

Domotica Next Generation versus IoT
Waarschijnlijk gaan we de kreet domotica next generation nooit breed gebruiken, want het is immers gewoon een onderdeel van IoT waar we over praten. De gestandaardiseerde netwerken voor gebouw- en woningbesturing, zoals KNX, BacNet, ZigBee en Z-Wave liggen het dichts bij de IoT gedachte om alles met elkaar te laten communiceren. Voorlopig kunnen we nog volop uit de voeten met deze technieken. Belangrijk is dat we hier spreken over bewezen en stabiele techniek, veiligheid is een blijvend aandachtspunt waarin gelukkig continue verbeterslagen worden gemaakt. Met name het veiligheidsaspect is enorm belangrijk voor onze woon- of werkomgeving. We hechten aan onze privacy en willen daarnaast ook niet al onze apparatuur zomaar aan het internet ‘hangen’.

Edge en Fog computing
De ontwikkelingen in de domoticamarkt doen me sterk denken aan de ontwikkelingen op ICT gebied. Ook hier willen we niet zomaar onze gegevens klakkeloos in de cloud plaatsen. De term fog computing wordt hierbij vaak gehanteerd en is het best te vertalen als de laaghangende mist die korter op de informatiebron zit dan de verder gelegen cloud. De applicatieservices vinden in een tussenlaag plaats waardoor veel efficiënter en vooral veiliger kan worden gewerkt. In de industrie wordt vaak gesproken over edge computing. De gegevensverwerking van de slimme sensoren vindt plaats aan de buitenrand (edge) van het netwerk. Edge computing en Fog computing zijn twee termen met redelijk gelijkwaardige betekenis en doen me sterk denken aan onze gebouwnetwerken met een gateway naar de IoT omgeving. Mooie kreten, nieuwe ontwikkelingen en bestaande technieken liggen soms niet zo ver uit elkaar als we denken. Er moeten nog wel wat slagen worden gemaakt, een mooi onderwerp om in een volgende blog dieper op in te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten