vrijdag 5 augustus 2016

Weg met de PLC



In een van mijn vorige blogs schreef ik over de onderscheidingsdrang van de industriële sector en de kansen die ontstaan als we bruggen slaan en muren slopen. Nu wil ik graag de kansen benoemen die ontstaan als we de markt met een open vizier benaderen.

Ik denk dat er minimaal twee redenen zijn waarom deze samensmelting veel harder zal gaan dan we verwachten. De eerste is de honger naar data en de tweede is de cloud-isering. Om bij het eerste item te beginnen, alle IoT-isering geeft een enorme bulk data die iedereen zo optimaal mogelijk wil gebruiken.

Data als heilige graal
Analyse wordt ook in productieprocessen steeds belangrijker en begint bij descriptive analysis, wat is er gebeurd. Meer beschikbare data geeft mogelijkheden tot predictive profiling, wat kan er gebeuren. Uiteindelijk is prescriptive profiling het ultieme doel van ieder proces, wat zullen we doen om bepaalde zaken te voorkomen. Data wordt dus al snel gezien als 'de heilige graal' voor vergaande automatisering van het productieproces.

Veilige opslag
De volgende stap is helder en logisch. De kostbare data moet veilig en betrouwbaar worden opgeslagen. Een extern datacenter is dé aangewezen plek. Beter dan een cloudoplossing kunnen we het niet maken. Uiteraard is een goede keuze hierbij van groot belang, je moet immers wel weten waar, hoe en onder welke (privacy)voorwaarden je data is opgeslagen. De industrie moet nog erg wennen aan deze gedachte. Maar de virtuele procesautomatisering komt snel dichterbij.

Minder hardware = minder faalkosten
Er is ook nog een tweede motivatie die sterk aanstuurt naar een cloudomgeving. Kijken we naar de automatiseringspiramide dan zien we de sensoren en actoren in de IoT-omgeving belanden. Wat moeten we dan nog met de PLC? Tja, weg ermee, dat kan veel beter in een virtuele omgeving. Alle hardware die weg kan uit de productieomgeving verminderd immers aanzienlijk de (faal)kosten. De stabiliteit wordt hoger en hoger. Zo smelten steeds meer technische werelden samen.

Welkom in de echte wereld, welkom in de vierde industriële revolutie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten