dinsdag 6 juni 2017

Blockchain, cloud en IoT



Mijn vorige blog eindigde wat cryptisch met de vraagstelling of blockchain de nieuwe cloud zal worden. Daar kan ik redelijk kort in zijn, blockchain is geen vervanging voor cloud computing. Beide technologieën hebben elkaar keihard nodig om door te ontwikkelen. Op de InterConnect-cloudconferentie in Las Vegas die eind maart 2017 werd gehouden, was dit één van de belangrijkste uitspraken van de ceo van IBM, Ginni Rometty. IBM zet daarom volop in op cloud ontwikkelingen omdat deze techniek essentieel is voor blockchain en kwamtumtechnologie. De vier grootste cloudaanbieders (Amazon, Microsoft, IBM en Google) zijn het behoorlijk eens, data is het nieuwe goud en blockchain zal hierbij een prominente plaats innemen.

Cloud technologie ontwikkeld als een speer. Volgens de IBM topvrouw zullen bedrijven met behulp van deze technologie inzichten krijgen die ze ver op hun concurrentie vooruitbrengt. Ze zullen zelfs in staat zijn problemen op te lossen waarvan ze niet eens wisten dat ze deze hadden. Binnen IoT krijgt de cloud een steeds belangrijkere plaats. Als basis is er natuurlijk het IoT platform dat veelal in samenspel met Edge- of Fog-computing functioneert als de verkeersregelaar tussen de IoT nodes. Het IoT cloud platform haalt op zijn beurt weer informatie uit andere platformen, denk hierbij aan informatie gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Blockchain wordt daarnaast gebruikt om vertrouwde en gevalideerde acties, al dan niet in combinatie met financieel verkeer vrij te geven. Zo langzamerhand wordt het IoT plaatje steeds completer.

IoT en transacties tussen apparaten
Ik kan me voorstellen dat het allemaal nog wat vaag klinkt, maar de praktijk is anders, de eerste serieuze toepassingen worden al op de markt gebracht. Een mooi voorbeeld vinden we bij het Duitse bedrijf Slock.it dat een applicatie heeft ontwikkeld om apparaten te delen. De techniek is gebaseerd op een slot dat te openen is door een betaling via blockchain (een smart contract). Het op deze wijze huren van een kamer zet niet alleen het traditionele betalingsverkeer buitenspel maar ook concepten als Airbnb worden overbodig of kunnen veel eenvoudiger van opgezet worden. De techniek staat nog aan het begin, maar kan uitgerold worden naar allerlei apparaten die je tegen een vergoeding wilt delen met anderen. De technologie kan worden gebruikt voor alledaagse artikelen als een ladder, een fiets of een schilderij dat je voor een bepaalde termijn wilt gebruiken/lenen.

Cognitive computing
De opkomst van blockchain in combinatie met IoT zal de wereld drastisch veranderen dat is zeker. Combineren we dat met computers die functioneren als het menselijk brein (cognitive computing) dan zijn de mogelijkheden vrijwel onbegrensd. Een gedachte die redelijk eng kan worden en waar ik zeker nog eens op terug kom. De ICT-reuzen in deze wereld zijn hier al volop mee bezig. Het uiteindelijke doel van hun platformen gebaseerd op Kunstmatige- of Artificiële Intelligentie (KI of AI) is cognitive. Platformen als IBM Watson, Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) en Google Prediction API ontwikkelen van machine learning via kunstmatige intelligentie naar cognitive computing. Computers die beschikken over alle zintuigen die de mens ook heeft roept IBM, ik moet hier even over nadenken geloof ik…

Blockchain, het nieuwe internet
Ginny Rometti besloot haar enerverende speech met de woorden ‘Blockchain is wat mij betreft het nieuwe internet. Het wereldwijde web maakt verspreiding van informatie mogelijk, zoals blockchain veilige transacties mogelijk zal maken. Om dit proces te versnellen, is een wereldwijde standaard essentieel.’ Het lijkt me leuk om blockchain en de mogelijkheden hiervan wat verder uit te diepen de volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten