donderdag 15 juni 2017

Blockchain en het belang voor IoT



Volgens IBM is blockchain het nieuwe internet. Het wereldwijde web maakt verspreiding van informatie mogelijk, terwijl blockchain veilige transacties mogelijk maakt. De kern van blockchain is te vinden in betalingsverkeer. De basisgedachte is om zonder tussenpersoon transacties te realiseren en nog belangrijker te valideren. Deze piepjonge technologie biedt gigantische mogelijkheden, alle ICT-grootheden in de wereld spelen hier op in. Ook de ontwikkelaars van IoT platformen zijn met blockchain bezig. In deze blog kijken we naar de achtergrond van deze technologie om te zien waarom blockchain zo belangrijk is voor de doorontwikkeling van IoT.

https://www.youtube.com/watch?v=cDKmSW2Ljv8

Bitcoin heeft geen toekomst, blockchain wel
Het bedienen van slimme sloten, het ontgrendelen van vervoermiddelen, het gebruik van parkeerplaatsen en laadstations zijn maar wat voorbeelden waarvoor IoT in combinatie met blockchain kan worden ingezet. In basis gaat het hierbij om slimme contracten. Om dat te begrijpen moeten we eerst terug naar de basis van blockchain. Blockchain en de vaak in één adem genoemde Bitcoin bestaan zo’n kleine 10 jaar en zijn voortgekomen als antwoord op de wereldwijde financiële crisis. Vanwege het enorme data- en energieverbruik is het bijna ondenkbaar dat de huidige vorm van de Bitcoin technologie zal uitgroeien tot grootschalig gebruik, De achterliggende blockchain technologie daarentegen zeker wel. Deze heeft grootse mogelijkheden.

Ieder eigendomsrecht kan digitaal worden vastgelegd
Aan het einde van 2008 werd de bitcoin via internet geïntroduceerd en in 2009 werd de blockchain technologie voor iedereen beschikbaar. De bitcoin is een volledig digitale munt, die alleen in computerland bestaat. Blockchain is de fundering van het bitcoin betaalsysteem, en is zo robuust dat deze voor zover bekend nog nooit is gehackt. De enige missertjes zijn te vinden in beveiligingslekken aan de randen naar ‘echte’ valuta. We beschikken dus over robuuste technologie die bovendien veel meer mogelijkheden heeft dan betalingen. Ieder eigendom kan met een digitale representatie worden vastgelegd door middel van een blockchain en dat biedt ongekende mogelijkheden. Klantgegevens kunnen langdurig en fraudebestendig worden bewaard. Contracten kunnen zonder tussenkomst van mensen worden afgehandeld, de IoT devices doen de rest, dat geeft mooie kansen.

Techniek zorgt ervoor dat mensen elkaar kunnen vertrouwen
De zogeheten blockchain die dit allemaal mogelijk maakt bestaat uit een gedecentraliseerd database- en verificatiesysteem. De database is verspreid over knooppunten van een peer-to-peer netwerk. Het mooie van deze ingenieuze technologie is dat twee onbekenden, ondanks het ontbreken van een basis tot vertrouwen, gewoon een-op-een transacties kunnen uitvoeren die volledig safe en vertrouwelijk zijn. De vertrouwensfactor zit in de technologie die grotendeels is gebaseerd op wiskundige encryptie. De kern van de cruciale beveiliging is gebaseerd op zogenaamde hashwaarden. Het rekenwerk dat nodig is voor validatie en samenstelling van de blockchain wordt door heel veel samenwerkende computers in het netwerk gedaan. Deze computers bewaren allemaal de data (de blockchain) en controleren ook de blokken en geldigheid daarvan. Het samenspel van de vele computers zorgt ervoor dat gegevens alleen worden uitgegeven door de persoon die eigenaar is, bovendien kunnen gegevens nooit meer dan één keer uitgegeven worden door die eigenaar. Actoren in een transactie praten altijd rechtstreeks met elkaar.

Veel wiskunde en wat gokwerk, net het echte leven…
Om te controleren of een toe te voegen blok echt is wordt een zogenaamd Proof Of Work gemaakt. Dit stukje code is erg moeilijk te produceren en is gebaseerd op een volkomen willekeurig proces. De computers bereken niet maar gokken als het ware de uitslag op basis van 'trial and error'. De eerste computer die het juiste Proof Of Work heeft gegenereerd wordt daarna razendsnel door de overige computers in het netwerk gecontroleerd en kan als enige het betreffende blok toevoegen aan de blockchain. volgende keer haak ik nog wat meer in op de achtergronden van deze veelbelovende technologie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten