dinsdag 27 juni 2017

De blockchain revolutie



We worden overspoeld met informatie over revolutionaire en disruptieve technieken. De wereld zal nooit meer worden wat het was alles wordt sneller, beter en vooral digitaal. Blockchain is zo’n technologie die de gemoederen flink bezighoudt. Blockchain wordt door een steeds grotere groep mensen gezien als de grootste innovatie sinds internet. De financiële wereld ondergaat een enorme transformatie dat weet inmiddels iedereen. Blockchain kan daarin wel eens een zeer bepalende factor worden. Dit niet te verwarren met de Bitcoin, die zal het naar de mening van deskundigen niet redden. De toenemende grootte van de blockchain en het energieverbruik zijn de grootste factoren die massale omzetting van het huidige betalingsverkeer blokkeren.

Een-op-een transacties tussen personen zonder tussenkomst van derden is erg aantrekkelijk en zal in belangrijke mate onze economie veranderen. Denk behalve aan bankzaken ook aan het regelen van eigendomsrechten en verzekeringen. Een makelaar of notaris is niet meer nodig bij het kopen of verkopen van een woning. De basis van veel van dit soort overeenkomsten vormen de zogenaamde smart contracts. De slimme contracten in een blockchainnetwerk zijn zonder twijfel de contracten van de toekomst. De manier waarop we nu zaken doen zal compleet veranderen, alles wordt in hoge mate geautomatiseerd. Wetgeving ijlt altijd na, maar zal hier zeker op toegespitst moeten worden. Laten we eens dieper kijken naar de technische achtergrond van dit ingenieuze systeem.

De hash als crusiaal element
Een van de structurele elementen in de blockchain is het gebruik van hash functies. Een hash is een wiskundige functie die redelijk eenvoudig is te maken. Het is echter extreem moeilijk om omgekeerd te werk te gaan. Bij een cryptografisch veilige hashcode is het onmogelijk om te achterhalen van welke gegevens de code is afgeleid. Ook kunnen geen twee verschillende blokken worden gemaakt met dezelfde hashcode. Een blockchain wordt gemaakt door alle relevante informatie met een algoritme gebaseerd op hashcode om te zetten in een blok. Bij een nieuwe toevoeging berekent het systeem een nieuwe hash van de toevoeging én de vorige hash. Dit gaat bij iedere toevoeging zo, Het resultaat is een ketting van blokken met hashfuncties waarbij nieuwe informatie telkens gecombineerd wordt met de laatst berekende hash. De ketting van blokken (de blockchain) wordt publiekelijk bewaard.

Proof of Work
Een nieuw blok toevoegen aan de blockchain is een ingewikkeld en intensief proces. Dat is logisch want dit is immers allesbepalend voor de fraudebestendigheid, fouten zijn op geen enkele wijze te tolereren, dit zou immers het hele systeem laten omvallen. Om de echtheid van een blok te controleren wordt een proof of work gemaakt. De proof of work is intensief om te bereken en is gebaseerd op controle van willekeurige waardes. De computerkracht van heel veel systemen wordt hiervoor ingezet. De computer die de juiste waarde ‘gokt’ wordt hierna razendsnel door alle andere systemen gecontroleerd op echtheid van het resultaat.

Hoe computers het zichzelf moeilijk maken…
Het berekenen van een proof of work neemt gemiddeld 10 minuten in beslag. Daar is bewust voor gekozen om de veiligheid te garanderen. De computerkracht is enorm, het mag nooit zo zijn dat het resultaat door iemand met verkeerde bedoelingen zomaar binnen de gestelde tijd met één systeem is uit te rekenen. Als de computerkracht toe- of afneemt wordt de moeilijkheidsgraad van het algoritme automatisch bijgesteld.

Fraudebestendig
Dit bijzonder ingewikkelde proces maakt fraude onmogelijk. iets wat eenmaal in de blockchain is opgenomen kan niet achteraf gewist of aangepast worden, want dan valt de hele ketting uit elkaar. Duizenden computers wereldwijd berekenen bijzonder complexe wiskundige checksums om de gegevens in de blockchain te verzegelen. De blockchain maakt het mogelijk om rechtsgeldige certificaten op te stellen zonder dat daar een ingewikkelde procedure of een notaris bij komt kijken. De blockchain is dus een mechanisme waarmee informatie, in dit geval certificaten, gecontroleerd worden op authenticiteit. Heel veel technische mogelijkheden en nieuwe inzichten zullen hiermee ontstaan. Samen met IoT en een handjevol intelligentie ontstaan systemen zoals we deze nu nog niet kennen, na de vakantieperiode meer hierover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten