vrijdag 10 juni 2016

Bruggen slaan en muren slopen



In mijn vorige blog had ik het over de sterke onderscheidingsdrang in de industriële sector. Ik geloof dat er prachtige kansen ontstaan als we het tijdperk van onderscheiden achter ons laten en bruggen gaan slaan en muren slopen. Het zit mij namelijk niet lekker dat de verschillende techniekwerelden uit elkaar zijn gegroeid. Dat is inmiddels duidelijk. Hoe is dat dan gekomen? Ik verdenk de derde industriële revolutie, de automatisering, hiervan.

Op Wikipedia wordt automatisering omschreven als het vervangen van menselijke arbeid door machines, computers en computerprogramma's.


Onderscheidingsdrang
Er zijn verschillende vormen van automatisering: kantoorautomatisering, industriële automatisering, grafische automatisering en overige automatisering. Kijk, nu zijn we bij de kern van het verhaal gekomen, er zijn ‘eigen werelden’ ontstaan in de automatisering. Onderscheidingsdrang leidt er meestal toe dat een eigen stijl wordt toegepast met als doel je marktgebied af te schermen. Dit kan zich uiten in onderscheidende werkmethodieken en/of producten. Wikipedia vervolgt met uitleg van processen rondom automatisering en geeft een geheel eigen omschrijving van industriële automatisering, ook wel procesautomatisering genoemd. Dan wordt er nog wat gestrooid met techniek en vak kreten, het gebruik van Programmable Logic Controllers (PLC's), PCS (Process Control Systems, ook wel DCS genoemd) en SCADA-pakketten. Tja, dat is duidelijk, de industriële automatisering heeft zich gedistantieerd van bijvoorbeeld kantoorautomatisering.

Samenvloeien
Nu we aanbeland zijn in de vierde industriële revolutie is het zaak om bruggen te slaan en muren te slopen. Techniekwerelden gaan weer samenvloeien. Dat houdt niemand tegen. De wereld digitaliseert in hoog tempo en dat geldt zeker niet in de laatste plaats voor de industriële sector. IoT is niet te stoppen. Volgens schatting van Gartner hangen er in 2020 zo'n 26 miljard apparaten aan het Internet of Things. Mooie mogelijkheden met veel kansen, ik pleit ervoor om als individuele marktgebieden elkaar op te zoeken, laten we onze ervaringen uitwisselen en elkaar versterken.

Zekerheid of experimenteel?
Ook KPN spreekt duidelijke IoT-ambities uit. Dit jaar september is het LoRa-netwerk landelijk dekkend in Nederland. Binnen 1 jaar is Nederland een netwerk met veel nieuwe mogelijkheden rijker. Net als KPN is ook Sigfox in samenwerking met Aerea druk bezig een M2M/ IoT netwerk uit te rollen over Nederland. Het is dus zo logisch als wat dat I(C)T en industrie elkaar steeds meer gaan vinden. Dat kost ongetwijfeld veel moeite. In de industrie gaat men voor tastbaarheid en zekerheid, terwijl de IT-wereld experimenteel is ingesteld. De IT-er in de industrie moet zich realiseren dat alles in de keten samenhangt. Als je dit proces kunt doorgronden en in staat bent je waardepropositie toe te voegen, dan wordt een en een vanzelf drie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten